Humanismen framhever enkeltmenneskets frihet, muligheter og rettigheter.
At noen er humantiser, kan bety tre forskjellige ting: De arbeider med humanistiske fag, de har engasjert seg i arbeidet for menneskers frihet og rettigheter, eller de har et humanistisk livssyn.
De fleste livssynsshumanister kaller seg for agnostikere eller ateister. De har en ikke-religiøs oppfatning av livet og verden.
Den gylne regel er det livsynsshumanismen mener at vi skal bruke som våre leveregler.
Arkitektur som er preget av humanistiske verdier kan gi et mer likeverdig samspill mellom mennesket og omgivelsene, enn en byggekunst som uttrykker makt og prakt.
For mange mennesker er kunstopplevelser med på å gjøre livet rikere, og det gjelder også for livssynshumanister. Bildekunsten har gjennom tidene satt søkelys på hva det vil si å være mennesket, ved å ha tolket menneskelige følelser og situasjoner.
Mennesker som ser nærmere på et kunstverk, kan for eksempel
glede seg over skjønnheten i det eller livsgleden som det gir uttrykk for
undre seg over noe i tilværelsen, eller over hva kunstneren kan ha ment
bli utfordret til å ta stilling til et problem i samfunnet eller i verden
Det er også mye kunst som tydelig gir uttrykk for humanistiske ideer om mennesket.
Sang og Musikk
Med sang og musikk kan du skape kontakt mellom mennesker på tvers av ulike språk, religioner og kulturer. Det er en kunstnerisk uttrykksform mennesker har brukt lenge for å dele sine følelser av glede, kjærlighet, lengsel og sorg. Ludwig van Beethoven ville bruke musikken sin til å støtte kravene om frihet og rettferdighet i Europa.
Den britiske musikeren John Lennon var opptatt av kampen for fred og rettferdighet.
Livssynshumanister har stor sans for sangen "Imagine", som han ga ut i 1971.
Dette er denne sangen, og man burde følge nøye med på teksten når man hører på den. Den har et utrolig bra budskap.
Humanistene i tre historiske perioder er særlig viktige som bakgrunn for den moderne humanismen.
De 3 periodene heter: Oldtiden, Renessansen & Opplysningstiden. Oldtidens humanistiske tenkere: fra 500-tallet f.v.t. til 400-tallet e.v.t. Flere filosofer i Kina, India og Hellas var opptatt av menneskenes liv og problemer. De diskuterte spørsmål om rett og galt.
Humanistene i renessansen: fra slutten av 1 300-tallet til begynnelsen av 1600-tallet. Kunstnere studerte menneskekroppen og enkeltmenneskers personlighet med nysgjerrighet og begeistring. Tenkerne understreket menneskets verdi, muligheter og ansvar.
Opplysningstidens tenkere: på 1700-tallet. De ville frigjøre menneskene fra maktmisbruk, fordommer og uvitenhet. Flere var opptatt med å forsvare individets frihet og rettigheter mot staten og kirkens makt.
Disse tenkerne har tatt avstand fra alle former for fanatisme, som betyr at man ikke kan skjønne at andre kan tro på noe annet en deg.
I 1952 ble Det humanistiske verdensforbund stiftet i Amsterdam, denne organisasjonen var for alle livssynshumanister.
Og i 1952 ble Human-Etisk Forbund i Norge stiftet med Kristian Horn som leder.
I 1961 ble Amnesty International stiftet i London. Organisasjonen arbeider med å få løslatt samvittighetsfanger og styrker tanke- og trosfriheten i verden.
Livssyn er er hva slags syn du har på livet. Om du tror på en Gud eller ikke tror på Gud i det hele tatt. Så du må altså ikke tro på en Gud for å ha et livssyn. Livssyn er hva du velger å tro på og ikke tro på.
Forskjellige livvsyn er: Kristendommen, Islam, Hinduisme, Budhisme og livssynshumanisme.
Forskjellen på en som tror på en Gud og en som ikke tror er stor. Den som ikke tror på en gud er en ateist, den personen tror på mer konkrete ting. Han/henne tror altså på det som de kan se, høre og føle. Og de tror heller ikke på noe liv etter døden. En person som tror på en Gud derimot, tror på det åndelige. Den personen tror på et liv etter døden.
Sammenhengen mellom etikk, religion og livssyn er tanken om rett og galt. Alle mennesker uansett hva de tror på lever med spørsmålet inni seg hele livet. De ti bud, innenfor religionen Kristendom, har mye med dette å gjøre. Alle mennesker følger dette uansett hva.
Fritanke er et likhetstrekk som er likt mellom religioner og livssynshumanisme.